Symbole na plastikowych opakowaniach spożywczych

Symbole na plastikowych opakowaniach spożywczych — warto je znać

Prawie wszystkie produkty spożywcze sprzedawane są w opakowaniach plastikowych, jednokrotnego lub wielokrotnego użytku. Na każdym z nich (najczęściej na spodzie opakowania) powinien być umieszczony symbol informujący, z jakiego tworzywa został wykonany. Jest on w formie trzech strzałek przypominających wyglądem trójkąt. We wnętrzu umieszczone są cyfry od 1 do 7.

Każdy symbol charakteryzuje się konkretnym składem.

Poznaj znaczenie symboli

1 – PET / PETE

To politereftalan etylenu, jedno z najczęściej wykorzystywanych tworzyw. PET używany jest głównie przy produkcji plastikowych butelek na napoje (m.in. wody mineralne), naczyń jednorazowego użytku, słoiki do masła orzechowego, tacki do mikrofali i piekarnika.

Opakowania wykonane z powyższego tworzywa nie powinny być ponownie wykorzystywane.
Przeprowadzone badania wykazują możliwość występowania w opakowaniach PET ksenoestrogenów — związków chemicznych, mogących niekorzystnie oddziaływać na układ hormonalny. Opakowania takie nie powinny mieć również bezpośrednio kontaktu ze słońcem. Promienie słoneczne mogą powodować wydzielanie szkodliwych substancji. 

[relatywnie bezpieczna odmiana plastiku przeznaczonego do jednorazowego użytku]

2 – HDPE

To polietylen wysokiej gęstości. Używany jest on m.in. do produkcji pojemników i folii do pakowania żywności, opakowań na mleko, sok, wodę i jogurty, torebki na płatki śniadaniowe. Uważany jest za jedno z dwóch najbezpieczniejszych dla nas tworzyw. Wykonane z niego opakowania można powtórnie użytkować.

[relatywnie bezpieczna odmiana odpowiednia do pojemników na żywność]

symbol 33 – V / PVC

Polichlorek winylu, bardzo często wykorzystywany. Używany do produkcji m.in. folii do pakowania żywności, butelek na: wodę, olej, detergenty, płyny do płukania ust. Opakowania do dań na wynos.
PVC jest szkodliwy dla zdrowia i może wydzielać toksyny. W procesie jego spalania wytwarzane są groźne dla zdrowia związki chemiczne — dioksyny.

[Należy unikać! – może zawierać i wydzielać wiele bardzo szkodliwych związków chemicznych, w tym bisfenol A, ołów, ftalany, dioksyny, rtęć i kadm. Powiązany z czynnikami rakotwórczymi, zaburzającymi działanie hormonów i wywołującymi inne dolegliwości]

symbol 44 – LDPE 

Polietylen niskiej gęstości. Używany jest głównie w branży spożywczej i przemyśle farmaceutycznym. Służy do produkcji wielu rodzajów opakowań do żywności jak torebki na zakupy, kubki na napoje, pokrywki pojemników. Można go ponownie użytkować, jest on jednak mniej bezpieczny dla naszego zdrowia niż HDPE i PP (czyli plastiki oznaczone numerami 2 i 5).

[relatywnie bezpieczna odmiana odpowiednia do pojemników na żywność]

symbol 55 – PP

Polipropylen wielokrotnego użytku. Często używany do produkcji opakowań do żywności: pojemniki na margarynę, jogurty, sery, nakrętki na butelki. 
Razem z HDPE (plastik oznaczony symbolem 2) uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych dla naszego zdrowia plastików.

Jeżeli wybieramy jedzenie w pojemnikach plastikowych, szukajmy właśnie z tym oznaczeniem.

[relatywnie bezpieczna odmiana odpowiednia do pojemników na żywność]

symbol 66 – PS

Polistyren, najbardziej rozpoznawalny jako styropian, czyli w formie spienionej. PS wydziela toksyny i nie powinno się go stosować jako opakowanie do żywności. Jest rzadko stosowany do tego celu, ale mimo wszystko może być wykorzystywany np. przy produkcji przykrywek do jednorazowych kubków na kawę, pojemników na jogurty i żywność na wynos, tacki do mięsa.

[Należy unikać! – produkty te mogą zawierać syren, toksynę atakującą mózg i układ nerwowy. Ma szkodliwy wpływ na czerwone krwinki, nerki i wątrobę. Syren pojawia się również w wydychanym dymie tytoniowym, spalinach samochodowych, wodzie pitnej i oparach z materiałów budowlanych]

symbol 77 – INNE / OTHER

Tworzywa inne. Nie powinny być używane do kontaktu z żywnością (chyba, że mają znaczek BPA free). Jeśli nie ma takiej informacji to lepiej ich nie używać do kontaktu z jedzeniem, a już na pewno nie podgrzewać czy wykorzystywać do gorących produktów.

Produkty, przy których nie ma ono dopisku BPA free omijaj!

symbol-bpa freeBPA free

Pod nazwą BPA,  kryje się jego związek chemiczny grupy fenoli o nazwie 2,2-bis (p-hydroksyfenylo)propan. Związek ten stosowany jest przy produkcji opakowań plastikowych i żywic. Może wpływać na układ hormonalny i nerwowy. Wykryto zależność między BPA a otyłością. Jest niebezpieczny dla kobiet w ciąży i małych dzieci. Od 2011 na podstawie dyrektywy unijnej (dyrektywa 2011/8/EU) zabroniona jest sprzedaż butelek dla dzieci z BPA.

Jeśli widzisz opakowanie z numerem 7 i nie ma ono dopisku BPA free to po tym rozpoznasz, że jest to właśnie plastik go zawierający. Bywa też m.in. na paragonach (tusz), stąd zawsze warto myć ręce!

Pozostałe symbole na opakowaniach

symbol kieliszek i widelecKieliszek i widelec

To międzynarodowy symbol sugerujący, że dany pojemnik jest przeznaczony do kontaktu z żywnością. Nie powinno wydzielać do jedzenia szkodliwych substancji, przynajmniej w ilościach zagrażających. Używanie pojemnika nie powinno również wpływać na smak i zapach potrawy.

symbol-zmywarka Zmywarka

To chyba w miarę oczywiste oznacza, że dane naczynie można myć w zmywarce. Warto jednak zerknąć na etykietę/metkę, bo bywa, że można myć część podstawową, a np. nie jest zalecane mycie pokrywki.

symbol tempTemperatura

Pokazuje odporność pojemnika na temperaturę (czyli np. wytrzyma w zamrażarce – możesz mrozić i możesz w nim coś podgrzać).

Mikrofalówka

Możesz używać go w kuchence mikrofalowej. Zaleca się, by nie robić tego ze szczelną pokrywką.

Podsumowanie

  • Do przechowywania żywności wykorzystuj opakowania oznaczone cyfrą 2 (HDPE) oraz 5 (PP), pozostałe plastiki oddaj do recyklingu

  • nie używaj ponownie butelek PET cyfra 1

  • nie podgrzewaj w mikrofalówce żywności w opakowaniach zawierających bisfenol (grupa 7), nie wlewaj do nich gorących płynów i nie zmywaj takich opakowań w zmywarce.

  • Absolutnie nie przechowywać (i nie dopuszczać do dłuższego kontaktu) w 3, 6 i 7.

  • Można przechowywać przy zachowaniu środków ostrożności w 1 i 4.

  • jeśli masz wybór wybieraj szklane butelki.

Myślę, że warto patrzeć czy kupowany serek jest w kubeczku z bezpieczniejszego plastiku, czy pakujesz śniadanie do pudełka, które jest przeznaczone do kontaktu z żywnością itd. Po prostu warto to wiedzieć i móc wybrać to, co bezpieczniejsze lub móc z tego zrezygnować na koszt np. pudełka ze stali nierdzewnej, lub szkła.

 

Doceniasz ten materiał? Podziel się treścią

Share on facebook
Share on pinterest

Komentarz

To może Cię zainteresować

  • Wszystko
  • CHOROBY I OBJAWY - NATURALNE LECZENIE
  • DARY NATURY
  • KOSMETYKI
  • PRZEZIĘBIENIE I GRYPA
Wszystko
  • Wszystko
  • CHOROBY I OBJAWY - NATURALNE LECZENIE
  • DARY NATURY
  • KOSMETYKI
  • PRZEZIĘBIENIE I GRYPA
owsianka

Koktajl oczyszczająco – odchudzający

czosnek naturalny lek

Czosnek – naturalny antybiotyk

menopauza leczenie naturalne

Menopauza (klimakterium) – objawy, leczenie naturalne

Kurkuma na problemy skórne

Maseczki z kurkumą na problemy skórne

Koronawirus (COVID-19)

Koronawirus (COVID-19): Często zadawane pytania

Olej z konopi: cenna pomoc od natury

Olej z konopi: cenna pomoc od natury

Jestem, zainteresowana zdrowym sposobem życia. Życie w stylu EKO to moja pasja. Mam nadzieję, że dzięki mnie, stanie się też i Twoją. Zainspiruj się.

Najnowsze wpisy

Prezent dla Ciebie

Darmowy ebook - Naturalna apteczka domowa

Proszę czekać na wiadomość

Dziękuję!

Tu mnie znajdziesz