Miód z mniszka lekarskiego powstaje przez gotowanie główek tego kwiatu i ma formę syropu. Zawiera bardzo duże ilości witamin i minerałów, przez co medycyna naturalna docenia jego właściwości w leczeniu m.in. schorzeń żołądka, wątroby, serca, woreczka żółciowego, pęcherza czy dolegliwości reumatycznych.
Miód z mniszka lekarskiego jest określany potocznie „miodem z mlecza”. Do jego przygotowania używa się samych główek kwiatowych, które najlepiej zbierać w suchy i słoneczny dzień. Można zakupić gotowy produkt albo samodzielnie przygotować go w domu.
Więcej informacji o mniszku lekarskim znajdziesz tutaj Mniszek lekarski — poznaj właściwości i zastosowanie
Jak spożywać miód z mniszka
Miód sporządzony domowymi sposobami można dodawać do herbaty, napojów, a także kanapek. Zaleca się spożywanie 2–3 łyżek syropu dziennie. Można go wykorzystać do leczenia infekcji jamy ustnej, ponieważ ma właściwości przeciwzapalne. Jest skuteczny zwłaszcza przy bólu gardła i kaszlu. Stosowany regularnie poprawia odporność i trawienie oraz obniża poziom cholesterolu. Można go również jeść w celu odtruwania organizmu, czyli pozbywania się z niego toksyn.
Miód z mniszka – właściwości
Miód z mniszka posiada wiele leczniczych i detoksykacyjnych właściwości.
- Wzmacnia układ odpornościowy i chroni wątrobę. Zawarta w jego składzie cholina sprzyja też wspomaganiu prawidłowej pracy dróg żółciowych. Nie tylko odpowiada za obniżenie lipidów w wątrobie, ale zwiększa także efekt żółciopędny. Przy długotrwałym przyjmowaniu antybiotyku syrop z kwiatów mniszka lekarskiego może być również stosowany jako środek osłonowy
- Zawiera potas, fosfor, mangan i żelazo (usprawniają pracę układu odpornościowego i pokarmowego)
- Zawiera witaminy z grupy B (wspierają funkcjonowanie układu nerwowego)
- Zawiera witaminy z grupy A, C i D (wspomagają funkcjonowanie układu kostnego, wzmacniają odporność i łagodzą kaszel).
- Zawiera też glukozę i fruktozę.
- Liczne garbniki działają przeciwzapalnie, przeciwświądowo i antybakteryjnie.
- Flawonoidy tymczasem opóźniają procesy starzenia, zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i zmian nowotworowych.
- Triterpeny odpowiadają z kolei za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi poprzez zmniejszenie skurczów mięśni naczyń krwionośnych.
- Zawarta w miodzie asparagina pobudza procesy myślowe, a inulina chroni jelita przed infekcjami.
- Kwas krzemowy przyspiesza gojenie ran i wygląd skóry
- Kwasy polifenolowe hamują wchłanianie cukrów, poprawiają przemianę materii i mają pożądane działanie przeciwmiażdżycowe.
Jak zrobić miód z mniszka
Potrzebujesz
- 400 – 500 samych kwiatków mlecza (ogonki odrzucamy, miód z mniszka lekarskiego robimy tylko z kwiatostanów)
- 1 litr wody
- 2 cytryny
- 1 kg cukru (można dodać więcej, ale w takich proporcjach miód z mniszka lekarskiego będzie odpowiednio słodki)
Przygotowanie
- Kwiaty mlecza zbieramy przed południem i rozkładamy je na papierze, pozostawiamy na około 1 godzinkę, aby powychodziły z nich robaczki, dokładnie przeglądamy. Następnie wkładamy kwiatki do garnka, zalewamy litrem wody i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na dobę, minimum na 12 godzin, aby woda przejęła cały aromat z kwiatów, a dzięki temu miód z mniszka lekarskiego smakował najlepiej!
- Kolejnego dnia przecedzamy przez gazę i odciskamy dokładnie kwiatki. Wsypujemy cukier i gotujemy wolniutko. W trakcie gotowania, gdy cukier się rozpuści, dodajemy sok z cytryn. Łączny czas gotowania to około 1,5 do 2 godzin. Przeprowadzamy test na talerzyku czy mamy dostateczną gęstość, łyżka drewniana podczas mieszania powinna być oblepiona syropem, przeważnie przerywamy gotowanie, gdy na wierzchu zbierze się dużo piany. Wlewamy do wyparzonych słoiczków, odwracamy do góry dnem i zostawiamy w tej pozycji do wystudzenia. Z tej porcji wychodzi około 3- 4 słoiczki po klasycznym dżemie
- UWAGA: moja porada
- Zbyt długo gotowany miód z mniszka lekarskiego spowoduje jego skrystalizowanie. Mlecz powinien być zrywany w miejscach położonych jak najdalej od ruchliwych ulic i musimy mieć pewność, że nie był pryskany nawozem. Kwiatki zbieramy do koszyczka. Zbierane do reklamówki zaparzą się. Zamiast soku z cytryn można dodać sok z pomarańczy. Ilość kwiatków decyduje o kolorze miodu, gdy dodamy więcej będzie ciemniejszy i bardziej aromatyczny.
- Mniszek lekarski jest doskonały na przeziębienia i wzmocnienie organizmu. Obniża poziom cholesterolu. Można dodawać go do herbaty, czy deserów, z powodzeniem zastąpi miód naturalny czy syrop klonowy. Miód z mniszka lekarskiego to babciny sposób na odporność i dobre samopoczucie.