Jak samodzielnie zrobić olej z oregano

Jak samodzielnie zrobić olej z oregano

Olej z Oregano jest jednym z najczęściej stosowanym domowym środkiem zaradczym. Prawie każda osoba zmagająca się z chrypką, posiadająca nawet najbardziej podstawową wiedzą na temat ziołowych środków zaradczych prawdopodobnie powie ci, że jest on dobry na wszystko, od przeziębienia i grypy do infekcji grzybiczych.

Wykazano, że olej z oregano, wykazuje dość silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Okazało się, że jest skutecznym środkiem przeciwko infekcjom drożdży, takim jak Candida, działa na pasożyty jelitowe i oczywiście przeziębienia i grypy.

Więcej wiadomości o oleju  znajdziesz tutaj  Olej z oregano — właściwości i zastosowanie

Jedyne zastrzeżenie? Kupowanie oleju może być drogie w zależności od źródła. Dobrą wiadomością jest to, że możesz łatwo zrobić go w domu.

Oto jak…

Przepis na olej oregano

Aby zrobić dobry olej z oregano, potrzebujesz:

  • Jedną dużą wiązkę świeżego oregano 
  • Oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Szklany słoik
  • Blender

Sposób wykonania

  1. Na początek upewnij się, że oregano jest wolne od brudu i piasku, myjąc je dokładnie wodą.
  2. Wysusz całkowicie, ponieważ woda wyhoduje bakterie w oliwie z oliwek. Często suszę go ręcznikiem, a następnie pozwalam mu dalej wyschnąć na powietrzu.
  3. Usuń liście z łodyg i dodaj je do słoika. Jeśli używasz łodyg, pokrój je na kawałki nożyczkami, aby pomóc macerować w oliwie z oliwek.
  4. Użyj blendera, aby zmiażdżyć liście. Pomaga to uwolnić lotne oleje z oregano, w którym znajduje się tyle dobrego leku.
  5. Gdy uznasz, że liście oregano są dobrze zmielone, zalej oliwą z oliwek, aż wszystko będzie dobrze i zanurzone.
  6. Mieszaj, aby upewnić się, że wszystko jest pokryte olejem i upewnij się, że oregano znajduje się pod powierzchnią oleju.
  7. Pozostaw oregano w oliwie z oliwek przez dwa tygodnie w chłodnym ciemnym miejscu, od czasu do czasu mieszając. Olejek ciemnieje do ciemnozielono-brązowego koloru i silnie pachnie oregano.
  8. Po upływie dwóch tygodni użyj gazy lub sitka, aby odcedzić olej do słoika.
  9. Lubię napełniać małą buteleczkę z kroplomierzem olejem z oregano i trzymać go w mojej apteczce. Resztę trzymam w słoiku i przechowuję w lodówce, aby zachować świeżość.

    Po wyjęciu z lodówki olej jest dobry kilka miesięcy. Dowiesz się, kiedy już nie będzie dobry, kiedy oliwa z oliwek zacznie pachnieć zjełczałym olejem.

  10. W lodówce można trzymać go nawet rok.

Doceniasz ten materiał? Podziel się treścią

Share on facebook
Share on pinterest

Komentarz

To może Cię zainteresować

  • Wszystko
  • CHOROBY I OBJAWY - NATURALNE LECZENIE
  • DARY NATURY
  • KOSMETYKI
  • PRZEZIĘBIENIE I GRYPA
Wszystko
  • Wszystko
  • CHOROBY I OBJAWY - NATURALNE LECZENIE
  • DARY NATURY
  • KOSMETYKI
  • PRZEZIĘBIENIE I GRYPA
Ocet jeżynowy

Ocet jeżynowy — jak zrobić

kaszel dieta chorobowa

Kaszel — dieta chorobowa

ziololecznictwo

Ziołolecznictwo na przeziębienie

Oparzenie słoneczne — Co można a czego nie wolno robić?

Oparzenie słoneczne — Co można a czego nie wolno robić?

Hemoroidy - dieta jest ważna

Hemoroidy — poznaj zasady diety, bo to ważne

Koronawirus (COVID-19)

Koronawirus (COVID-19): Często zadawane pytania

Jestem, zainteresowana zdrowym sposobem życia. Życie w stylu EKO to moja pasja. Mam nadzieję, że dzięki mnie, stanie się też i Twoją. Zainspiruj się.

Najnowsze wpisy

Prezent dla Ciebie

Darmowy ebook - Naturalna apteczka domowa

Proszę czekać na wiadomość

Dziękuję!

Tu mnie znajdziesz