Imbir a trzustka

Czy można stosować imbir, gdy chora jest trzustka i wątroba?

Co powinieneś wiedzieć o stosowaniu korzenia imbiru przy chorej trzustce i wątrobie. Jakie przepisy można zastosować i na co dokładnie zwrócić uwagę przy zapaleniu trzustki lub zapaleniu pęcherzyka żółciowego.

Leczniczy wpływ imbiru na ciało ludzkie jest znany od czasów starożytnych, dlatego nie jest zaskakujące, że nawet we współczesnym świecie roślina jest często stosowana w medycynie tradycyjnej i alternatywnej w celu poprawy samopoczucia osoby z różnymi dolegliwościami. 

Jak działa imbir na układ trawienny: korzyści i wady

Dzięki dozowaniu korzenia imbiru i odpowiedniemu przygotowaniu preparatów leczniczych masz szansę poprawić swoją kondycję i pozbyć się wielu problemów z  trzustką, żołądkiem i sąsiednimi narządami układu trawiennego.

Przydatne właściwości imbiru:

  • działanie przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne, które jest bardzo cenne w przypadku zatrucia pokarmowego i innych zaburzeń żołądka związanych z zatruciem organizmu;
  • poprawa procesów metabolicznych w ciele;
  • stymulacja przewodu pokarmowego dzięki rozwojowi enzymów niezbędnych do trawienia żywności;
  • zwiększone procesy regeneracyjne w komórkach wątroby;
  • zmniejszony apetyt, co czasem jest przydatne w przypadku tendencji do przejadania się i problemów z nadwagą.

Negatywne właściwości imbiru przy chorej trzustce i wątrobie:

Jeśli chodzi o możliwy negatywny wpływ na układ trawienny, imbir jest szkodliwy tylko wtedy, gdy roślina jest nadużywana lub występują choroby żołądka, lub jego narządów sąsiadujących z nim, szczególnie w fazie ostrej. Aktywne składniki imbiru dodatkowo podrażnią już dotknięte obszary błony śluzowej, tylko zaostrzając ból, a czasem dodatkowo powodując nudności i wymioty. Podobne objawy są również charakterystyczne dla indywidualnej nietolerancji poszczególnych składników, a jeśli dana osoba jest podatna na objawy alergiczne, wówczas może prowadzić do wysypki na skórze. 

Metody stosowania imbiru i przepisy przy zapaleniu trzustki

Korzeń imbiru można spożywać zarówno suszony, jak i na świeżo, ale ta ostatnia opcja najlepiej nadaje się do przygotowywania napojów, pierwszego i drugiego dania. 

W przypadku zapalenia trzustki miejscowym zabiegiem będzie herbata z rośliny i kompresy z wywaru. W tym przypadku warto wziąć pod uwagę etap rozwoju choroby i własne samopoczucie.

- Herbata imbirowa

Imbir a trzustka

Herbata imbirowa przy zapaleniem trzustki jest najbardziej delikatną opcją stosowania rośliny, ale w ostrym okresie może powodować komplikację stanu. Przy ciągłej remisji choroby napój pomaga zmniejszyć stan zapalny, złagodzić obrzęk tkanek miękkich i poprawić procesy metaboliczne. Aby poprawić smak kompozycji, można dodać do niej kilka kropel soku z cytryny i trochę miodu.

Możesz przygotować herbatę imbirową w okresie remisji zapalenia trzustki (charakteryzującego się brakiem bólu), stosując następujący przepis:

  1. 1 łyżeczkę świeżego (utartego) lub suchego korzenia rośliny należy zalać szklanką wrzącej wody, umieścić mieszaninę na ogniu i szczelnie zamykając pojemnik pokrywką, gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  2. Pod koniec procesu zdejmij z ognia i pozostaw w temperaturze pokojowej na kolejne 25 minut, aż herbata całkowicie ostygnie.

Ważne! 

Gotowy do picia należy przyjmować wyłącznie w ciepłej formie, ponieważ wszelkie gorące napoje przy zapaleniu trzustki są zabronione (wszystkie zwiększają wydzielanie soków trawiennych, co w tym przypadku jest niedopuszczalne).

Lepiej pić herbatę imbirową w małych porcjach, 50-100 ml na raz około 2-3 razy dziennie, ale jeśli spowoduje to również nudności, ból lub inne zaburzenia w zwykłym stanie zdrowia, lepiej zrezygnować z napoju.

Porady

  • Sekretem idealnej leczniczej herbaty imbirowej jest mnóstwo świeżego imbiru, gotowanego przez długi czas, aby wydobyć smak.  Naprawdę, nie możesz przesadzić, więc dodaj tyle imbiru i gotuj go tak długo, jak chcesz.
  • Korzeń imbiru jest łatwo dostępny w sekcji warzyw w większości sklepów spożywczych.
  • Jeśli masz resztki korzenia imbiru, możesz zamrozić go, aby użyć później. Działa to doskonale w przypadku herbaty imbirowej.
  • Na herbatę przez cały tydzień zrób dużą porcję, podwajając lub potrajając przepis. Przechowuj herbatę w zamkniętym pojemniku w lodówce. Pij na zimno, lub podgrzewaj, jedną filiżankę na raz.

- Kompres z wywaru imbirowego

Ta opcja leczenia zapalenia trzustki jest łagodniejsza w porównaniu do poprzedniej, więc można ją stosować w przypadkach, gdy wewnętrznemu stosowaniu imbiru towarzyszą niepożądane skutki uboczne.

Sposób przygotowania kompresu:

  1. Wlej do garnka i zagotuj na małym ogniu dwa litry wody.
  2. Obierz 200 g korzenia imbiru i zetrzyj miąższ na drobnej tarce.
  3. Przenieś powstałą pulpę do woreczka z gazy, włóż do wrzącej wody i gotuj pół godziny.
  4. Po tym czasie wyjmij imbir a pozostały bulion wykorzystaj do namoczenia ręczników, które nakłada się na obolałe miejsce (nad trzustką) w postaci okładów.

Mokry opatrunek trzymaj na skórze przez 10 minut, a następnie zrób krótką przerwę i powtórz procedurę.

- Kompres z imbiru i ostrej papryki

imbir na trzustke

Kompres z papryką jest dobrą alternatywą dla poprzedniej, ale lepiej zrobić to w nocy. Metoda przygotowania jest nieco bardziej skomplikowana i wymaga większej liczby składników.

Ważne! 

Nie nakładaj okładu z ostrą papryką bezpośrednio na gołą skórę. Czerwona papryka jest bardzo ostra i przy dłuższym kontakcie może powodować nie tylko zaczerwienienie skóry, ale także prawdziwe oparzenie.


Sposób przygotowania:

  1. Weź mały gliniany garnek (lub moździerz) i wymieszaj w nim 2 łyżeczki posiekanego imbiru, 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki i 1 łyżeczkę kurkumy.
  2. Zmiażdż wszystkie składniki tłuczkiem, aby wydobyć maksymalną ilość olejków eterycznych obecnych w środku.
  3. Rozcieńcz powstałą mieszaninę olejem musztardowym lub sezamowym do konsystencji gęstej kwaśnej śmietany, a następnie nałóż kompozycję na gęstą bawełnianą szmatkę. Na bolące miejsce połóż cienką szmatkę a na nią kompres z imbirową maścią.
  4. Wskazane jest, aby dodatkowo przymocować cały kompres bandażami, aby nie wysunął się ani nie spadł. Po kilku godzinach bandaż wraz z maścią można usunąć.

Przeciwwskazania do stosowania imbiru w chorobach trzustki

Imbir a trzustka

Wszelkie nieprawidłowości w działaniu trzustki zasługują na większą uwagę i odpowiednie leczenie. 

Oczywiście w tym przypadku samoleczenie nie wchodzi w rachubę, dlatego w przypadku niektórych chorób warto trochę poczekać z używaniem korzenia imbiru.

  • zapalenie ścian narządu na etapie zaostrzenia (ostre zapalenie trzustki);
  • pojawienie się silnego bólu w trzustce i pęcherzyku żółciowym;
  • pojawienie się jakiegokolwiek dyskomfortu w żołądku;
  • wrzód trawienny dowolnego rodzaju;
  • zgaga;
  • krwawienie wewnętrzne w określonym narządzie.

Ponadto nie wyklucza się negatywnego wpływu korzenia imbiru na żołądek — z zapaleniem błony śluzowej żołądka (o wysokiej kwasowości), zapaleniem uchyłków, zapaleniem jelita grubego, ostrym zapaleniem pęcherzyka żółciowego.

Stosowanie imbiru na zapalenie pęcherzyka żółciowego

Podobnie jak w wielu innych przypadkach, możliwość zastosowania korzenia imbiru w zapaleniu pęcherzyka żółciowego zależy od stadium choroby: przewlekłego lub ostrego. Oczywiście w tym drugim przypadku imbir niekorzystnie wpłynie na stan zapalny narządu.

Postać przewlekła często charakteryzuje się długim okresem remisji, w którym nie obserwuje się negatywnych objawów w pracy pęcherzyka żółciowego, co oznacza, że umiarkowane użycie herbaty z korzenia imbiru nie spowoduje żadnych negatywnych konsekwencji.

Warunki, zasady i normy spożywania imbiru

Spożywanie nawet minimalnej ilości imbiru aktywuje procesy wydzielnicze w żołądku, trzustce, woreczku żółciowym, co w obecności jakichkolwiek chorób (w szczególności zapalenia pęcherzyka żółciowego) przyczynia się do pojawienia się bardzo nieprzyjemnego bólu lub zgagi.

Na etapie remisji możliwe jest użycie rośliny, ale tylko w bardzo małych dawkach i po odpowiedniej obróbce cieplnej.

- Popularne napoje lecznicze

Opcja 1. 

  • Zmieszaj po 10 g: melisy, centaury, piołunu, kory berberysu i liści orzecha włoskiego.
  • 1 łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzącej wody imbirowej. 
  • Gotowy napar pije się: 3 x dziennie, po szklance między głównymi posiłkami.

Opcja 2. 

  • Wymieszaj w równych proporcjach (20 g) suszonego glistnika, liści greckiego orzecha włoskiego i korzenia cykorii.
  • zalej 1 pełną łyżkę stołową szklanką przegotowanej wody imbirowej. Pozostaw przykrytą mieszankę przez pół godziny.
  • Pozostaje tylko odcedzić i wypić 1 szklankę 2 x dziennie: rano i wieczorem.

Zastosowanie marynowanego korzenia imbiru w leczeniu zapalenia pęcherzyka żółciowego jest jedną z najbardziej nietrafnych decyzji, podobnie jak każda inna metoda stosowania rośliny w czystej postaci.

Przeciwwskazania do stosowania w chorobach wątroby

Przydatny w większości przypadków imbir może stać się bardzo szkodliwy w chorobach wątroby, szczególnie w przypadku przewlekłego zapalenia wątroby i marskości wątroby. Ponieważ każda z tych dolegliwości charakteryzuje się zwiększoną drażliwością komórek narządu, wzrost aktywności wydzielniczej może pogorszyć ich stan, komplikując ogólną sytuację.

Ten szkodliwy efekt jest również możliwy w obecności kamieni w drogach żółciowych, które po przesunięciu z miejsca mogą blokować przewody wydalnicze i powodować zatrucie ciała, nie wspominając o zwiększonym prawdopodobieństwie chirurgicznego wydobycia kamieni.

Krótko mówiąc, zalety korzenia imbiru można ujawnić tylko wtedy, gdy jest on właściwie stosowany i nie ma bezpośrednich przeciwwskazań, w innych sytuacjach nie powinieneś ryzykować swojego zdrowia. Przynajmniej powinieneś skonsultować się z lekarzem na temat stosowności jego zastosowania w przypadku problemów z wątrobą lub trzustką.

Doceniasz ten materiał? Podziel się treścią

Share on facebook
Share on pinterest

Komentarz

To może Cię zainteresować

  • Wszystko
  • CHOROBY I OBJAWY - NATURALNE LECZENIE
  • DARY NATURY
  • KOSMETYKI
  • PRZEZIĘBIENIE I GRYPA
Wszystko
  • Wszystko
  • CHOROBY I OBJAWY - NATURALNE LECZENIE
  • DARY NATURY
  • KOSMETYKI
  • PRZEZIĘBIENIE I GRYPA
Miodowo-imbirowe lizaki, pastylki na ból gardła

Miodowo-imbirowe lizaki, pastylki na ból gardła

środki dezynfekujące

Domowe środki dezynfekujące — przepisy

ból pleców dieta chorobowa

Bóle pleców — dieta chorobowa

akupresura na IBS

Zespół jelita drażliwego (IBS) – akupresura

Liście neem na zdrowie

Liście neem – naturalny antybiotyk

bezsennosc

Bezsenność – naturalne sposoby leczenia

Jestem, zainteresowana zdrowym sposobem życia. Życie w stylu EKO to moja pasja. Mam nadzieję, że dzięki mnie, stanie się też i Twoją. Zainspiruj się.

Najnowsze wpisy

Prezent dla Ciebie

Darmowy ebook - Naturalna apteczka domowa

Proszę czekać na wiadomość

Dziękuję!

Tu mnie znajdziesz