cebula zastosowanie w leczeniu

Cebula — naturalny antybiotyk

Od niepamiętnych czasów zaleca się jej spożywanie w czasie infekcji. Nie tylko zabija bakterie, lecz również udrażnia drogi oddechowe dzięki zawartym w niej olejkom lotnym. Katar i przeziębienie to niejedyne problemy zdrowotne, którym cebula jest w stanie skutecznie zaradzić.

Uczeni stwierdzili, że ekstrakt z cebuli pomaga w zwalczaniu bakterii wywołujących próchnicę i paradontozę. Antybakteryjne właściwości utrzymywały się aż przez 48 godzin od podania ekstraktu. 

Należy pamiętać, że, starta cebula przechowywana w temperaturze 37 st. C nie była już skutecznym antybiotykiem, podobnie jak gotowana na parze przez 10 minut w temperaturze 100 st. C.

Cebula zwyczajna jest w naszym klimacie rośliną dwuletnią, która w pierwszym roku wegetacji tworzy pęd spichrzowy zwany cebulą, a w drugim roku wegetacji kosztem substancji zapasowych zgromadzonych w cebuli wyrasta pęd kwiatostanowy z kwiatami, a następnie z owocami. 

Znane są jej zalety wzmacniające i dezynfekujące, a także geriatryczne. Tam, gdzie jada się dużo cebuli, np. w Gruzji i Bułgarii — ludzie słyną z długowieczności.

Cebula swym składzie chemicznym zawiera

  • dwusiarczek alilo-propylowy, siarczki (fitoncydy),
  • witamina. C (18-33 mg/100g),
  • witamina B- (50 mg/100g),
  • karotenoidy (4 mg/100g),
  • cukrowce (ok. 10-11%),
  • tlenek wapnia (ok. 20%), kwas cytrynowy, kwas jabłkowy,
  • olejek eteryczny (0,3-0,5%),
  • tłuszcz (0.1%),
  • flawonoidy -spireozyd, kwercetyno-3- glukozyd, kwercetyno-3,4-diglukozyd, kwercetyno-7,4-diglukozyd
  • sole mineralne (sole fluoru, jodu, siarki, żelaza, magnezu, sodu, fosforu, wapnia, potasu i cynku).

Właściwości lecznicze cebuli

Jedzenie cebuli daje dobre skutki w leczeniu następujących chorobach i dolegliwościach:

  • angina,
  • astma,
  • awitaminoza,
  • biegunka,
  • cukrzyca,
  • dolegliwości w oddychaniu,
  • grypa, przeziębienie,
  • infekcje moczopłciowe,
  • katar,
  • kamica żółciowa,
  • krzywica,
  • nadmiar chlorków we krwi,
  • niedomogi prostaty,
  • niemoc płciowa,
  • nieżyt nosa i pogrypowy,
  • obecność mocznika.
  • ogólne osłabienie fizyczne i umysłowe,
  • obrzęki,
  • otyłość,
  • pasożyty jelitowe.
  • przerost układu chłonnego (stan limfatyczny),
  • puchlina brzuszna i wodna,
  • skąpomocz,
  • stwardnienie tętnic,
  • wadliwa przemiana materii,
  • zakłócenia wzrostu włosów,
  • zapalenie krtani, opłucnej, osierdzia, oskrzeli i węzłów chłonnych,
  • skrzepy (leczy zwężenia naczyń krwionośnych, hamuje krzepnięcie krwi rozpuszczając włóknik, czyli fibrynę, tj. nierozpuszczalne białko będące podstawą skrzepów).

Co leczy cebula stosowana zewnętrznie

  • brodawki,
  • brzęczenie w uszach,
  • czyraki,
  • głuchotę,
  • migrenę,
  • nerwoból zębowy,
  • odmroziny,
  • oparzenia,
  • zapalenia opon mózgowych,
  • wzmacnia porost włosów,
  • leczy rany, ropień, wrzody, zastrzał,
  • ukąszenia osy, uśmierza ból, odstrasza komary.

Cebula na użytek wewnętrzny

Cebula surowa.

Dodawać do sałatek, zakąsek i zup. Można również stosować cebulę macerowaną w oliwie z oliwek przez kilka godzin.

Cebula cienko siekana

Dodawać do mleka lub do rosołu, smarować kanapki z masłem lub olejem. Pomaga na na gościec stawowy.

Cebula siekana

Macerować przez kilka godzin w ciepłej wodzie. Popijać rano na czczo z dodatkiem kilku kropel cytryny.

Nalewka

Macerować przez 10 dni świeże cebule w alkoholu 90 proc. w stosunku 1:1. Popijać 3-5 łyżeczek dziennie (l łyżeczka zawiera 5 g cebuli) na zaparcia i kamicę moczową.

Nalewka słabsza

Macerować cebulę jak wyżej w alkoholu 20 proc. Stosować 5-10 g dwa razy dziennie z dodatkiem wody osłodzonej przy posiłkach. Działa to bakteriobójczo i pobudzająco na czynność wydzielniczą jelit.

Wino z cebuli

200 g cienko pokrojonej cebuli, 100 g jasnego płynnego miodu, 600 g wina białego. Macerować przez 48 godzin. Przefiltrować. Używać 2-4 łyżeczki dziennie przy awitaminozie.

Świeży sok

Stosuje się na żylaki odbytu i nieżyt jelit.
Fitoncydy świeżego soku wdycha się w celu leczenia anginy, ropni płuc, nieżytów grypowych i nieżytu nosa.

Na grypę

Macerować w pół litra wody dwie cebule pokrojone w plasterki. Popijać codziennie przez dwa tygodnie po jednej szklance przed snem.

Na biegunkę

garść skórek gotować przez 10 minut w litrze wody. Popijać pół litra dziennie.

Na biegunkę u niemowlącia

naciągać trzy pocięte cebule w litrze gotującej się wody przez 2 godziny. Ostudzić i podawać dziecku. Cebula gotowana jest łatwo strawna.

Na pasożyty jelitowe

macerować przez 6 dni w litrze wina białego dużą cebulę pokrojoną w plasterki. Popijać codziennie rano przez l tydzień (w okresie ostatniej kwadry księżyca, wg. Valneta). Powtórzyć po 2-3 miesiącach

Na reumatyzm

trzy nie obrane, ale pokrojone w plastry cebule gotować .w wodzie przez 15 minut. Przecedzić. Popijać po jednej szklance rano na czczo i wieczorem.

Na kamicę żółciową

dusić dużą cebulę cienko pokrojoną w 4 łyżkach oliwy z oliwek. Dodać 150 g wody i 40 g słoniny nie solonej. Gotować 10 minut. Popijać ciepłe raz za razem i kilkakrotnie. Przed ułożeniem się do snu wypić filiżankę wywaru z kruszyny pospolitej (2-5 g wysuszonej kory na l filiżankę wody). Po gotowaniu zostawić na 4 godziny do naciągnięcia. Stosować ten zabieg raz w roku.

Na żołądek

gotowana cebula usuwa skutki picia alkoholu, zupa francuska. Jeść i pościć następny dzień po nadmiernych piciach alkoholu.

Cebula na użytek zewnętrzny:

Surowa cebula z plastrem gorczycznym

na reumatyzm, gościec, wysypki, odciski, brodawki, piegi, wągry.
Miazga ze świeżej cebuli i sok leczą rany, oparzenia, odmrożenia, wrzody, urazy.

Sok z miodem

pić przy kaszlu, zapaleniu oskrzeli i kokluszu, przy zapaleniu opon mózgowych. Jako leczenie uzupełniające – pocierać cebulą skronie. Owinąć nogi na 8-10 godzin w 1-2 kg posiekanej cebuli.

Tampony startej cebuli

w wacie lub gazie przy grypie wkłada się trzy razy dziennie na 15 minut w nozdrza. Można również stosować miazgę z tartej cebuli, jabłka i miodu.

Okład na migrenę

Przyłożyć cebulę do czoła. To samo zaleca się przy stwardnieniu tętnic mózgu.
Okład z surowej cebuli na dolną część brzucha na bezmocz lub wstrzymanie moczu.

Cebula, sól morska i glinka

w równych częściach – na brodawki.
Inny sposób: do wydrążonej cebuli włożyć grubą sól. Otrzymanym płynem pocierać brodawkę rano i wieczorem.

Miejsca ukąszenia

przez osy i komary pocierać przez 1-2 minuty kawałkiem cebuli. Nie zapomnieć wyciągnąć żądła.

Kataplazmy z cebuli gotowanej

na ropień, czyrak, hemoroidy. Jedna cebula upieczona w piecyku, ciepła, przyspiesza dojrzewanie ropnia, czyraka, ropowicy.

Skórką cebuli

można owinąć zastrzał, leczyć odmrożenia, zadrapania lub pęknięcia skóry.

Kompres z soku cebuli

na rany, zacięcia, wrzody, oparzenia.

Cienka błonka

między warstwami cebuli stanowi okład aseptyczny (jałowy).
Nałożyć na uszkodzoną skórę, przykryć gazą i dokończyć opatrunek.

Zmiażdżoną cebulą

albo sokiem z dodatkiem octu pocierać piegi.
Watkę nasiąkniętą sokiem z cebuli umieścić w uchu na szumy.
Tamponik z watki z sokiem, umieszczony w wydrążeniu zęba, usuwa jego ból.

Macerat

30 g soku z cebuli i 30 g wódki, lekko ocieplony 3-4 krople trzy razy dziennie do ucha na głuchotę.

Cebula rozcięta

położona w pobliżu łóżka odstrasza komary. Wydzielające się fitoncydy leczą również katar i łagodzą stany zdenerwowania.

Zupa cebulowa

działa dobrze na niestrawność, wzdęcia, wiatry, na kaca, na wiosnę zaleca się szczypiorek, dymkę na surowo lub w zupie.

Zupy mleczne z posiekaną cebulą

zjadać dwa razy dziennie na puchlinę wodną. Poprawa występuje po tygodniu.

Upieczoną w piecyku cebulę

umieścić na noc na podeszwach stóp przy dolegliwościach astmatycznych i sercowych.

Sok z cebuli

wzmaga porost włosów, smarować głowę. Arabowie dodają jeszcze sól i pieprz.

Mieszanina wyciągu z cebuli z gliceryną

jest stosowana do leczenia pochwy u kobiet przy zapaleniu wywołanym przez rzęsistka.

Uwaga!

Chociaż cebula odznacza się doskonałymi właściwościami leczniczymi, to należy pamiętać, że nadmierne jej używanie może okazać się szkodliwe w przypadkach ciężkich chorób nerek, wątroby, żołądka i serca. Przekrojona cebula nie powinna być przechowywana, łatwo bowiem utlenia się i może stać się szkodliwa, a po dłuższym czasie — toksyczna. Cebula obierana pod bieżącą wodą lub nad gorącą płytką kuchenną nie wywołuje łzawienia.

Zapach cebuli z oddechu usuwamy gryząc 2-3 ziarenka kawy, natkę pietruszki, jabłko. Wypłukać usta miętowym alkoholem. Aby usunąć zapach cebuli z rąk. należy natrzeć dłonie wodą soloną lub wodą z amoniakiem (2 łyżki na litr wody).

Znasz inne zastosowania cebuli? Pomogła ci może w chorobie – napisz nam o tym.

Źródło: Apteka natury J. Górnicka

Doceniasz ten materiał? Podziel się treścią

Share on facebook
Share on pinterest

Komentarz

To może Cię zainteresować

  • Wszystko
  • CHOROBY I OBJAWY - NATURALNE LECZENIE
  • DARY NATURY
  • KOSMETYKI
  • PRZEZIĘBIENIE I GRYPA
Wszystko
  • Wszystko
  • CHOROBY I OBJAWY - NATURALNE LECZENIE
  • DARY NATURY
  • KOSMETYKI
  • PRZEZIĘBIENIE I GRYPA
Bańki lekarskie warte polecenia

Bańki lekarskie warte polecenia

Domowe kuracje kapustą

Domowe kuracje kapustą

Zaparcia zmora współczesnego człowieka

Zaparcia zmora współczesnego człowieka

Zgaga i refluks

Zgaga i refluks – domowe metody łagodzenia

mięta na IBS

Zespół jelita drażliwego — ziołolecznictwo

Oregano – naturalny antybiotyk

Oregano – naturalny antybiotyk

Jestem, zainteresowana zdrowym sposobem życia. Życie w stylu EKO to moja pasja. Mam nadzieję, że dzięki mnie, stanie się też i Twoją. Zainspiruj się.

Najnowsze wpisy

Prezent dla Ciebie

Darmowy ebook - Naturalna apteczka domowa

Proszę czekać na wiadomość

Dziękuję!

Tu mnie znajdziesz